2013 - Sierpień

ODPUST PARAFIALNY

W Niedzielę 25 sierpnia br. obchodziliśmy w naszej parafii uroczystość odpustową ku czci Najświętszej Maryi Panny Częstochowskiej.
Główna Msza Święta została odprawiona o godz. 11:00. Celebrował ją i homilię wygłosił ks. kan. Stanisław Pietkiewicz - Dziekan olsztynecki, proboszcz parafii Najświętszego Serca Pana Jezusa w Olsztynku.

Celebrans w homilii przybliżył licznie zgromadzonym wiernym - parafianom i gościom - naukę Kościoła o odpustach, a następnie ukazał historię
Jasnogórskiego obrazu i rolę Maryi jako Królowej Polski w naszej Ojczyźnie i życiu każdego wierzącego człowieka. "Maryja - mówił - jest naszą Matką,
a z matką trzeba rozmawiać, mówić jej o wszystkich bolączkach, strapieniach, bo ona wszystko rozumie i jest drogą do swojego syna Jezusa".
W homilii ks. Stanisław Pietkiewicz nawiązywał do poezji maryjnej i wypowiedzi bł. Jana Pawła II. Po Mszy Świętej poświęcone zostały pojazdy.
Kościół w Jedwabnie swój drugi tytuł Matki Boskiej Częstochowskiej (1 - Święty Józef ) zawdzięcza ówczesnemu proboszczowi Łukaszowi Popiół.
Znajdujący się w naszym kościele obraz Matki Boskiej Częstochowskiej, na jego zlecenie, wykonała malarka Danuta Duch z Torunia. Uroczyste poświęcenie malowidła odbyło się 13 sierpnia 1961 roku z udziałem biskupa Józefa Drzazgi.

DZIĘKCZYNIENIE ZA PLONY

W dniu 18 sierpnia o godz. 14:00 gminną uroczystość dożynkową rozpoczęła Msza Święta dziękczynna w kościele pw. Świętego Józefa i Matki Boskiej Częstochowskiej w Jedwabnie, którą odprawił proboszcz ks. Roman Lompa. Uczestniczyli w niej rolnicy i ich rodziny z Gminy Jedwabno, Zespół Pieśni i Tańca "Jedwabno", Ochotnicza Straż Pożarna z Szuci, goście oraz parafianie. Starostą i Starościną Dożynek w tym roku byli państwo Henryka i Bogdan Januszkiewicz z Jedwabna.  Powiat Szczycieński reprezentowali: Starosta - Jarosław Matłach i Radna - Halina Ważna, natomiast samorząd gminny: Przewodnicząca Rady Gminy Jedwabno - Maria Sienkiewicz, Wójt Gminy Jedwabno - Krzysztof Otulakowski
i Sekretarz Urzędu Gminy - Jolanta Drężek.

W kazaniu, nawiązując do Ewangelii, ksiądz proboszcz mówił o wdzięczności - wdzięcznym może być tylko ten, kto kocha. Dziekując rolnikom za ich ciężką,
nie zawsze docenianą pracę, zachęcał, by nie gasili nadziei w sobie i nieśli ją innym. Kazanie zakończył modlitwą: "Ojcze, daj nam co dnia to, co niezbędne
do życia. Daj nam wypracować pożywienie dla nas i dla wszystkich naszych braci, daj nam uczynić ziemię dostatecznym źródłem życia dla nas
i dla tych, którzy przychodzą na świat w naszych rodzinach. Pomóż w pracy, by ziemia wykarmiła wszystkich ludzi każdego dnia. Bo Twoja jest ziemia
i Twoimi my jesteśmy...

A prosząc o ten codzienny chleb pamiętajmy, że nasza prośba będzie tylko pustym dźwiękiem, jeżeli za nią nie będzie szedł czyn dzielenia się z braćmi, czyn rzetelnej troski i rzetelnej pracy każdego dnia: troski i pracy mającej na względzie całą ludzkość, jak jedną wielką rodzinę".
Na uwagę zasługują piękne wieńce dożynkowe wykonane przez mieszkańców Szuci i Parafialny Zespół Caritas z Jedwabna. Były też kosze z darami ziemi z Nart i Jedwabna.
Po Mszy Świetej  korowód dożynkowy wyruszył na stadion sportowy, gdzie odbyły się obchody Dożynek Gminnych.

69. ROCZNICA WYBUCHU POWSTANIA WARSZAWSKIEGO

W dniu 1 sierpnia o godz. 17:00, w rocznicę wybuchu powstania warszawskiego, w kościele parafialnym pw. Świętego Józefa i Matki Boskiej Częstochowskiej w Jedwabnie została odprawiona uroczysta Msza Święta. Uczestniczyli w niej m.in. harcerze z hufca w Grodzisku Mazowieckim oraz mieszkaniec Jedwabna - Józef Januszkiewicz, biorący bezpośrednio udział w powstaniu.

W homilii ksiądz proboszcz Roman Lompa mówił: "Nie sposób zrozumieć Warszawy, która w 1944 r. zdecydowała się na nierówną walkę z najeźdźcą. Została opuszczona przez sprzymierzone potęgi i legła pod własnymi gruzami. Powalona, ale nie pokonana".
Pan Józef Januszkiewicz wspomina: "Jako żołnierz 3. Batalionu 9. Pułku Piechoty byłem ranny na Czerniakowie".
Po zakończeniu Mszy Świętej harcerze ku pamięci bohaterów powstania zaśpiewali kilkanaście pieśni.

PODARUJ DZIECIOM WAKACJE (1 - 10.08.2013 r.) - galeria

PODARUJ DZIECIOM WAKACJE

W niedzielę 21.07.2013 r. po południu na stadionie gminnym w Jedwabnie Parafialny Zespół Caritas, klub piłkarski Zryw Jedwabno,
Gminny Ośrodek Kultury oraz organizacje pozarządowe z terenu gminy zorganizowały festyn charytatywny.

Główną atrakcją był mecz piłkarski pomiędzy urzędnikami, a przedsiębiorcami. Ci drudzy odnieśli bezapelacyjne zwycięstwo (wynik: 1:6). Ksiądz Proboszcz Roman Lompa, grający w drużynie urzędników po meczu mówił: "Wynik nie był najważniejszy. Najważniejsza była integracja mieszkańców wokół dobrej idei". GOK prowadził także różne konkursy, gry i zabawy, m.in. możliwość strzelenia bramki Księdzu Proboszczowi lub Wójtowi Gminy Jedwabno Krzysztofowi Otulakowskiemu, biegi z przeszkodami, wyścigi na płozach. Nadleśnictwo Jedwabno prowadziło stoisko edukacyjne. W przerwie meczu Ochotnicza Straż Pożarna w Jedwabnie zorganizowała edukacyjny pokaz. Wyżywienie uczestnikom zapewniły gospodynie z Lipnik i Szuci. Na zakończenie imprezy wystąpił zespół muzyczny EWELMEN z Witowa oraz Stowarzyszenie Kulturalne TANECZNIK w Jedwabnie. Dochód z festynu, w wysokości 3614,63 zł, zostanie przeznaczony na przejazd 19 dzieci w wieku 8 - 12 lat z Jedwabna i okolic na bezpłatne kolonie organizowane przez Centrum Młodzieży Caritas we Fromborku, którego dyrektorem jest Ksiądz Jan Sztygiel. Proboszcz parafii w Jedwabnie podkreśla: "Są to dzieci wytypowane po konsultacjach
z pracownikami Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Jedwabnie. Pochodzą z rodzin wielodzietnych, potrzebujących, co jednak nie oznacza,
że te rodziny sobie nie radzą".