Ogłoszenia duszpasterskie

Zesłanie Ducha Świętego (19 maja 2024 r.)

1. Dziś obchodzimy święty dzień Pięćdziesiątnicy, w którym Duch Święty zstąpił na Apostołów zebranych na wspólnej modlitwie. Wspominamy początek Kościoła i dziękujemy, że Duch Święty towarzyszy wiernym ze swoim światłem i swoją mocą. Wyrażamy również wdzięczność za dar Ducha Świętego otrzymany w sakramentach chrztu i bierzmowania.

2. Zapraszam wszystkich Parafian do wspólnej modlitwy z Maryją, naszą Matką, Królową i Orędowniczką. Każdego wieczoru o godz. 17:30 spotykamy się w kościele na nabożeństwie majowym.

3. Jutro zwrócimy się w sposób szczególny do Maryi jako Matki wszystkich wierzących - Matki Kościoła.  Natomiast w piątek, 24 maja przypada wspomnienie Maryi Wspomożycielki Wiernych.

4. W najbliższy czwartek, 23 maja, oddamy cześć Jezusowi Chrystusowi, Najwyższemu i Wiecznemu Kapłanowi. Święto to zostało wpisane do kalendarza liturgicznego na polecenie papieża Benedykta XVI, od ponad już dziesięciu lat jest obchodzone w naszej Ojczyźnie.

5. W najbliższy sobotę, 25 maja, swoją pierwszą spowiedź będą miały nasze dzieci, które w przyszłą niedzielę po raz pierwszy w pełni będą uczestniczyć w Eucharystii. Wspólne nabożeństwo pokutne z indywidualną spowiedzią rozpoczniemy o godz. 8:30. Msza Święta, podczas której dzieci z klas trzecich przystąpią do Pierwszej Komunii, będzie w najbliższą niedzielę o godz. 11:00.

6. W przyszłą niedzielę przypada również święto naszych mam. W tym dniu będziemy się modlić za nasze kochane mamy.

7. Natomiast w kolejny czwartek, 30 maja, przypada uroczystość Najświętszego Ciała i Krwi Chrystusa. Proszę parafian o zaangażowanie się szczególnie w przygotowanie procesji do czterech ołtarzy (dzieci, ministranci, strażacy, wspólnoty różańcowe).

8. Relikwie błogosławionej Rodziny Ulmów będą peregrynować po archidiecezji warmińskiej. Wydarzenie będzie miało miejsce od 25 maja do 01 czerwca 2024 w wybranych parafiach archidiecezji warmińskiej.
Nasza Parafia jest zaproszona na 25 maja do Parafii św. Krzyża w Szczytnie. Program:
17:15 - przywitanie relikwi, różaniec
19:00 - Msza św.
21:00 - Apel Jasnogórski

9. Dziękuję za prace wykonane na rzecz naszej wspólnoty.