Ogłoszenia duszpasterskie - Parafia Świętego Józefa i Matki Boskiej Częstochowskiej w Jedwabnie

Idź do spisu treści

Menu główne:

Ogłoszenia

KOMUNIKAT W SPRAWIE DUSZPASTERSTWA W STANIE EPIDEMII
TRIDUUM PASCHALNE

WIELKI CZWARTEK

10:00 - Msza św. Krzyżma w katedrze olsztyńskiej
18:00 - MSZA WIECZERZY PAŃSKIEJ

WIELKI PIĄTEK
9:00 - 17:30 - Adoracja Najświętszego Sakramentu ("ciemnica")
17:30 - Droga Krzyżowa
18:00 - LITURGIA MĘKI PAŃSKIEJ
- 22:00 Adoracja Najświętszego Sakramentu w Grobie Pańskim

WIELKA SOBOTA
9:00 - 18:00 - Adoracja Najświętszego Sakramentu w Grobie Pańskim
18:00 - Msza św. Wigilii Paschalnej

NIEDZIELA ZMARTWYCHWSTANIA
Msze św. o godz. 6:00; 9:00; 11:00; 18:00

PRZYPOMINAM: W każdej Mszy Świętej lub w innych celebracjach może uczestniczyć maksymalnie do 5 osób, nie licząc osób sprawujących posługę. Zatem oprócz kapłana i osób usługujących, mają to być w pierwszej kolejności osoby zamawiające intencję mszalną.

Transmisja Mszy św. w najbliższą niedzielę, tj. 29 marca, z konkatedry Św. Jakuba o godz. 11:oo na stronie internetowej Archidiecezji Warmińskiej (archwarmia.pl).

Msza Wieczerzy Pańskiej w konkatedrze św. Jakuba w Olsztynie, 9 kwietnia 2020 roku o godz. 19:00. Liturgii przewodniczył będzie biskup Janusz Ostrowski. Transmisja liturgii na antenie i stronie: Radia Olsztyn, a także na kanale YouTube Gazety Olsztyńskiej i stronie internetowej archidiecezji warmińskiej (archwarmia.pl).

Liturgia Męki Pańskiej odbędzie się w konkatedrze św. Jakuba w Olsztynie, 10 kwietnia 2020 roku o godz. 19:00. Liturgii przewodniczył będzie Arcybiskup senior Edmund Piszcz. Transmisja liturgii na antenie i stronie: Radia Olsztyn, a także na kanale YouTube Gazety Olsztyńskiej i stronie internetowej archidiecezji warmińskiej (archwarmia.pl).

Więcej informacji: archwarmia.pl

NIE BĘDZIE POŚWIĘCENIA POKARMÓW WIELKANOCNYCH i PROCESJI REZUREKCYJNEJ !!!

Ogłoszenia duszpasterskie

Niedziela Palmowa, czyli Męki Pańskiej (5 kwietnia 2020 r.)

1. Dzisiejsza Niedziela Palmowa wprowadza nas w tajemnicę Wielkiego Tygodnia. Tak jak Pan Jezus wszedł do Jerozolimy, tak przychodzi dziś do każdego z nas. Oby nie okazało się jednak, że stoimy w tłumie, który woła: „Hosanna”, a za chwilę będzie wołał: „Na krzyż z Nim!”.
2. Wielki Tydzień przeżyjmy jako ludzie wierzący: godnie i po chrześcijańsku. Niech święty czas: Wielki Czwartek, Wielki Piątek i Wielka Sobota będą dniami szczególnego zagłębiania się w misterium paschalne przez udział w liturgii przez telewizję i internet.

3. W Wielki Czwartek we wszystkich parafiach celebrowana jest tylko jedna Msza Święta, zwana Mszą Wieczerzy Pańskiej, na pamiątką ustanowienia przez Chrystusa sakramentów Eucharystii i kapłaństwa. Rozpoczyna ona Triduum Paschalne. Liturgia tej Mszy Świętej w naszym kościele rozpocznie się o godz. 18:00.
4. W Wielki Piątek wszystkich obowiązuje post ścisły, polegający na powstrzymaniu się od potraw mięsnych oraz na ograniczeniu ilości posiłków. Tego dnia możemy zjeść trzy posiłki, ale tylko jeden z nich do syta. Wstrzemięźliwość od potraw mięsnych obowiązuje wszystkich od 14. roku życia, bez górnej granicy wieku, natomiast post ilościowy obowiązuje od 18. do rozpoczęcia 60. roku życia. Tego dnia na znak smutku i żałoby nie sprawuje się Eucharystii. Za uczestnictwo w adoracji krzyża można uzyskać odpust zupełny. Cześć krzyżowi oddamy przez przyklęknięcie lub głęboki ukłon. Na zakończenie liturgii Najświętszy Sakrament zostanie przeniesiony do grobu Pańskiego. Początek wielkopiątkowej liturgii o godz. 18:00. Nabożeństwo Drogi krzyżowej o godz. 17:30. Adoracja - do godz. 22:00.
5. Wielka Sobota jest dniem adoracji Najświętszego Sakramentu w Grobie Pańskim. Warto i w tym dniu zachować post, powstrzymując się od pokarmów mięsnych. Nie będzie poświęcenia pokarmów na stół Wielkanocny. W tym roku tzw. święconka będzie miała charakter domowy.
W załączniku - tekst Błogosławieństwa stołu przed uroczystym posiłkiem w Niedzielę Zmartwychwstania Pańskiego (kliknij tutaj).
6. W Wielką Sobotę od godz. 9:00 - adoracja przy Grobie Pańskim. Natomiast wieczorem o godz. 18:00 rozpoczniemy Wigilię Zmartwychwstania Pańskiego. Uroczysta  liturgia oznajmi zmartwychwstanie Chrystusa. Zamiast procesji rezurekcyjnej po Mszy św. - błogosławieństwo Najświętszym Sakramentem przy bramie kościoła. W niedzielę o godz. 6:00 zabiją dzwony obwieszczające ZMARTWYCHWSTANIE PAŃSKIE.
7. Serdecznie dziękuję parafianom za ofiary na cele liturgiczne i  kultu religijnego, w tym na kwiaty do Grobu Pańskiego.

Ogłoszenia duszpasterskie

V Niedziela Wielkiego Postu (29 marca 2020 r.)

1. Od dzisiejszej - piątej niedzieli Wielkiego Postu - zmienia się charakter tego okresu liturgicznego. Cały czas towarzyszyło nam wezwanie Kościoła do nawrócenia i pokuty, skorzystania z łaski przebaczenia, którą miłosierny Bóg pragnie nas obdarzyć. Teraz Wielki Post nabiera charakteru pasyjnego. Od dziś w kościele zasłaniamy wszystkie krzyże. Skupimy się na rozważaniu męki Pańskiej. Zachęcam do odprawiania nabożeństw pasyjnych w naszych domach, w kręgu rodzinnym.
2. W tym tygodniu przypada pierwszy czwartek, pierwszy piątek i pierwsza sobota miesiąca. Odwiedziny chorych
- na indywidualną prośbę.
3. W czwartek, 2 kwietnia, przypada 15. rocznica śmierci Świętego Jana Pawła II. Przez jego wstawiennictwo możemy prosić Boga o potrzebne dla nas łaski.
4. Przyszła niedziela, 5 kwietnia, będzie już Niedzielą Męki Pańskiej - Niedzielą Palmową. Jej liturgia wprowadzi nas w ostatni etap czasu Wielkiego Postu, a następujące po niej dni Wielkiego Tygodnia umożliwiają nam głębokie przeżywanie tajemnicy męki, śmierci i zmartwychwstania Chrystusa Pana.
Palmy można poświęcić uczestnicząc w transmisji Mszy Świętej z obrzędem poświęcenia palm, w środkach społecznego przekazu.
5. Od 1 kwietnia do 1 listopada 2020
r. Msza św. wieczorna będzie odprawiana o godz. 18:00.
6. W obecnej sytuacji, gdy wielu naszych parafian z obawy przed zarażeniem nie przystępuje do Komunii sakramentalnej, pragnę zachęcić   do korzystania z komunii duchowej. Jak przyjąć komunię duchową?
Po prostu pragnieniem, dlatego nazywamy ją również komunią pragnienia. Wyraźmy taką prośbę serdeczną, żeby Pan Jezus raczył przyjść do mnie i być ze mną, chociaż nie mogę Go przyjąć sakramentalnie, można kierować do Niego to pragnienie, słuchając radiowej, telewizyjnej czy nadawanej przez internet
Mszy św.; albo łącząc się duchowo z Mszą św. odprawianą w najbliższym kościele. Dobrze jest wtedy najpierw upokorzyć się przed Panem Jezusem i wyznać Mu swoją niegodność, i dopiero potem prosić Go o przyjście do swej duszy, choć nie mogę Go teraz przyjąć sakramentalnie. Oto jedna z propozycji przyjęcia komunii duchowej:
Panie Jezu, ponieważ nie mogę w tej chwili przyjąć Ciebie w Świętym Sakramencie Eucharystii, (tu można wymienić dlaczego)
, błagam Cię, abyś przyszedł duchowo do mojego serca w duchu Twojej świętości, w prawdzie Twojej dobroci, w pełni Twojej władzy, w łączności z Twoimi tajemnicami i w doskonałości Twoich dróg. O Panie, wierzę, zawierzam, wychwalam Ciebie. Żałuję za wszystkie moje grzechy. O Najświętszy Sakramencie, o Boski Sakramencie, zawsze niech będzie Twoja chwała i dziękczynienie.

Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego